+36 26 525 151

Szünetmentes áramellátás

A szünetmentes áramellátás A-tól Z-ig

A szünetmentes áramellátás fogalma

A szünetmentes áramellátás lényege, hogy a számítógépek és egyéb elektromos eszközök számára akkor is legyen megfelelő elektromos áram, amikor éppen áramkimaradás vagy áramingadozás van. Ezt az úgynevezett szünetmentes tápegységek (vagy más néven UPS, az angol Uninterruptible Power Supply kifejezés alapján) segítségével lehet megvalósítani.

A szünetmentes áramellátás működési elve

A szünetmentes tápegységeket be kell csatlakoztatni a hálózati áramforrás és az adott számítógép, vagy egyéb elektromos eszköz közé. A tápegység akkumulátorok segítségével tárolja az elektromos energiát, amelyből áramellátási problémák esetén a magyar szabványnak megfelelő feszültséget generál, így  biztosítva a szünetmentes áramellátást. Ezzel lehetőségünk nyílik arra, hogy lementsük az adatainkat, illetve megfelelő módon leállíthassuk az elektromos eszközöket.

A szünetmentes áramellátáshoz hozzátartozik az is, hogy a tápegységek lecsillapítják az elektromos eszközökre káros feszültségingadozásokat. Illetve, ha a szünetmentes tápegységből is vészesen fogy az elektromos áram, akkor automatikusan is elindulhat a korrekt leállítási folyamat. Ez akkor jön jól, ha az áramszünet idején éppen nem vagyok az elektromos eszköz, vagy eszközök közelében.

Milyen esetekben van szükség a szünetmentes áramellátásra?

Jellemzően számítógépes és ipari környezetben használják, az áramellátási problémákból fakadó károk (legfőképp a fontos adatok, illetve a munkára fordított költséges munkaórák elveszítése, illetve a számítógépes eszközök sérülése, illetve a fájlrendszer sérülése) kiküszöbölésére. A szünetmentes tápegységek sokféleségének köszönhetően egyedi számítógépek, és komplett rendszerek védelmére egyaránt van mód.

Vannak olyan kiemelt területek és szituációk, amikor életbevágóan fontos a szünetmentes áramellátás. Például belegondolni is rossz, hogy mi történne, ha a kórházakban, vagy a repülőterek irányítótornyában ütne be egy áramkimaradás. Természetesen ezeken a területeken jóval drágább és összetettebb szünetmentes tápegységekkel és generátorokkal oldják meg a problémát.

A szünetmentes áramellátás nem csak teljes áramkimaradás esetén segít, hanem orvosolja a túl magas, vagy túl alacsony feszültség problémáját, vagy éppen a torz áramforrás hullámokból eredő károkat is képes kiküszöbölni.

A szünetmentes tápegységek típusai

Különböző kapacitású és típusú tápegységek állnak rendelkezésünkre a szünetmentes áramellátás biztosítására. A kapacitástól függ például az, hogy egyetlen számítógép, vagy egy egész géppark szünetmentes áramellátására alkalmas-e az adott egység.
Léteznek statikus és forgó részes tápegységek. Mindkettő lényege a szünetmentes áramellátás biztosítása. A statikus szünetmentes tápegység lényege, hogy a benne lévő akkumulátor állandóan szolgáltatja az áramot, emellett van benne egy alkatrész, ami az akkumulátor töltéséért felel, tartalmaz még többek között egy invertert, egy monitort, egy kézi kapcsolót és vezérlő áramköröket.
A forgó részes tápegységek célja szintén a szünetmentes áramellátás biztosítása, annyi különbséggel, hogy ezeket az eszközöket azokban az esetekben használják, amikor rövid időtartamra van csak szükség a szünetmentes áramellátásra – jellemzően pár másodperc és néhány perc közötti időről beszélünk. A lendkerék által vezérelt forgó részes szünetmentes tápegységben nincs akkumulátor.
Léteznek beépített szünetmentes tápegységek, amelyek a számítógépekbe beépítve gondoskodnak a szünetmentes áramellátásról. Vannak továbbá olyan kültéri egységek is, amelyek szélsőséges időjárási körülmények között is használhatók.

A szünetmentes tápegységek karbantartása

Ahhoz, hogy sikeres legyen a szünetmentes áramellátás, a tápegységek igényelnek némi karbantartást. Fontos, hogy ez az egyes típusoknál eltérő lehet, ezért az adott táp vásárlásakor kérjen pontos útbaigazítást és szaktanácsadást az eladóktól! Általában az alábbi lépések szükségesek ahhoz, hogy a tápegységek megbízhatóan hozzák a szünetmentes áramellátást:

  • Újrakalibrálás: A szünetmentes tápegységek egy idő után veszíthetnek megbízhatóságukból, ez alatt azt kell érteni, hogy elkezdik túlbecsülni az áthidalható időtartamot, vagy esetleg nem jelzik, ha megérett az idő egy akkumulátor cserére. A szünetmentes tápegységek újrakalibrálását a hozzájuk kapcsolódó szoftver segítségével végezhetjük el. Ennek lényege egy tesztüzemmódban végrehajtott kisütés és újratöltés. A garantált szünetmentes áramellátás érdekében érdemes félévente-évente elvégezni az újrakalibrálást, illetve az akkumulátor cseréje után is mindenképpen.
  • Akkumulátor cseréje: Az akkumulátor jó működése elengedhetetlen a szünetmentes áramellátás biztosításához. Az akkumulátorok teljesítménye egy idő után lecsökken, ezért érdemes néhány évente kicserélni ezt a kényes alkatrészt. A tápok erre fel is hívják a figyelmünket, általában fény, vagy hangjelzéssel, egyes típusoknál e-mail értesítést is kaphatunk a csere szükségességéről. Az akkumulátor élettartama egyébként gondos használattal növelhető. Ehhez el kell kerülni a teljes kisütést, és a szélsőséges környezeti feltételeket (nem tesz jót az akkumulátornak sem a túl meleg, sem a túl hideg)

Milyen szünetmentes tápegységet vegyek?

Napjainkban már rengetegféle szünetmentes tápegységet lehet kapni, ha szeretné, hogy az adott eszköz pontosan az Ön gépparkjára szabva gondoskodjon a szünetmentes áramellátásról, akkor kérje szakemberek segítségét!
Léteznek kompakt, költségkímélő megoldások, amik ugyanakkor megbízhatóak, ilyen például a PowerValue típus.
A háromfázisú PowerWave33 tápegység nagyobb adatközpontok szünetmentes áramellátásának biztosítására is képes.
A PowerVario UPS intelligens tápegységének tárhelyek, hálózatok, VoIP és telekommunikációs hálózazok szünetmentes áramellárása sem okoz problémát.


Tekintse meg teljes szünetmentes tápegység kínálatunkat! >>>

  • Mnt Systems Hirdetesek

Kapcsolat

+36 26 525 151

office@mntsys.com

2013 Pomáz, Táncsics Mihály u. 48.